UTRECHT - Een professor aan de universiteit van Michigan komt met een mogelijke wetenschappelijke doorbraak. Stephen Rand ontdekte een eigenschap van licht waardoor zonnecellen niet meer nodig zouden zijn in de winning van zonne-energie.

In een onderzoek beschrijft Rand dat licht onder de juiste condities een honderd miljoen keer sterker magnetisch veld kan krijgen dan werd gedacht. Wanneer de magnetische velden binnen een lange vezel in werking worden gesteld, zou het voltage dat hierbij vrijkomt, kunnen worden opgevangen.

Rand stelt voor dat deze energie uit zonlicht de traditionele zonnepanelen kan vervangen. Hiervoor is een isolator zoals glas nodig. Uit het onderzoek blijkt dat er nog wel een kanttekening geplaatst moet worden: het effect dat Rand ontdekte heeft intens licht nodig. Glas heeft tien miljoen watt per vierkante centimeter nodig om het beoogde effect te behalen. Normaal zonlicht produceert slechts 0,012 watt per vierkante centimeter.

Lens

Toch voorziet de wetenschapper kansen voor glas als vervanger van zonnecellen van silicium. Rand stelt voor dat er onderzoek gedaan wordt naar het maken van een apparaat dat zonlicht intens kan versterken, zoals een speciale lens. Mocht dit werken, dan zou het glas net zo effectief zijn als traditionele zonnepanelen, met als bijkomend voordeel dat glas goedkoper en minder zeldzaam is dan silicium.