MIDDELBURG - Het besluit van het Zeeuwse energiebedrijf Delta om te stoppen met de fabricage van zonnecellen en dochteronderneming Solland in zijn geheel af te waarderen heeft geleid tot een nettoverlies van 178 miljoen euro over het jaar 2010. Het jaar 2009 was nog afgesloten met een nettowinst van 7 miljoen euro.

Delta kondigde in november aan dat Solland zou worden afgewaardeerd. Daarmee was een bedrag van 265 miljoen euro gemoeid.

De economische crisis en de sterk concurrentie uit Azië deden het bedrijf de das om, aldus de directie. Of verkoop van de onderneming mogelijk is, moet voor het midden van dit jaar blijken.

Topman Peter Boerma benadrukt, dat de kernactiviteiten van Delta wel winstgevend zijn. Het beheer van distributienetten, het opwekken en leveren van energie en de afvalverwerking waren afgelopen jaar goed voor een nettowinst van 87 miljoen euro.

Geleverde electriciteit

De omzet van Delta nam het afgelopen jaar met 10 procent toe naar 2,1 miljard euro. Op de zakelijke energiemarkt nam de hoeveelheid geleverde elektriciteit toe met bijna 28 procent, mede door het in gebruik nemen van de Sloecentrale. Ook werd 23 procent meer gas geleverd. De verwerkte hoeveelheden afvalstoffen stegen van 3,9 naar 4,3 miljoen ton.

Door kostenbeheersing en verbetering van de efficiency bleef de toename van de kosten beperkt, aldus de directie van het bedrijf. Door een strikt aannamebeleid nam het aantal banen vorig jaar met 88 af.

Dit jaar wordt verder gewerkt aan verbetering van de efficiency en beheersing van de kosten. Naar verwachting komen de marges de komende jaren onder druk te staan door lagere energieprijzen en hoge brandstofprijzen. De operationele winst uit de gewone bedrijfsvoering zal dit jaar in lijn liggen met die van vorig jaar, verwacht de directie.

Bonus

De vier directeuren zien af van een bonus, waarop ze volgens de Raad van Commissarissen wel recht hebben. De directeuren vinden dat bij zo'n groot verlies geen bonus past. De directie haalde niet de financiële doelstelling, zoals die geldt bij het toekennen van de variabele beloning maar wel andere doelstellingen, zo is woensdag meegedeeld aan de aandeelhouders van Delta.

De provincie Zeeland is de grootste aandeelhouder van Delta. Alle aandelen zijn in handen van provincies en gemeenten.