AMSTERDAM – Het Brits-Nederlandse concern Unilever is internationaal koploper op het gebied van duurzaamheid. Dat concluderen GlobeScan Incorporated en SustainAbility op basis van een onderzoek onder deskundigen.

Van de ondervraagden merkt 15 procent Unilever aan als wereldleider op het gebied van duurzaamheid.

General Electric en Interface krijgen 12 procent van de stemmen, gevolgd door Walmart met 11 procent en Marks & Spencer met 8 procent. De ondervraagden neigen ernaar bedrijven uit hun eigen regio duurzamer te vinden dan die uit andere gebieden.

Hoewel Unilever al langer hoge ogen gooit op het gebied van duurzaamheid, belandt het concern nu op de eerste plaats dankzij het nieuwe Sustainability Living Plan.

Gezondheid

Met dit project mikt het was- en voedingsmiddelenconcern erop voor het einde van het decennium de gezondheid van een miljard mensen te verbeteren en 100 procent van de benodigde landbouwgrondstoffen duurzaam in te kopen. Daarnaast wil het bedrijf zijn ecologische voetafdruk halveren.

De deskundigen hechten bij het geven van hun oordeel vooral aan duurzaamheidswaarden die bedrijven hanteren. Daarnaast moeten de producten en diensten zelf duurzaam zijn en dient de duurzame aanpak goed geïntegreerd te zijn in het bedrijfsplan.

Het panel bestond uit 559 experts, afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid en wetenschap. In de duurzaamheidsindex van Dow Jones, de zogenoemde Dow Jones Sustainability Index, werd Unilever in 2010 aangemerkt als koploper in de sector ‘voeding & dranken’.