AMSTERDAM - Ontwikkelaars van elektrotechnisch concern Siemens zijn erin geslaagd om een ​​mini-generator te creëren, die batterijen overbodig kan maken. De generator is gebaseerd op een techniek die het Duitse bedrijf in de jaren '90 ontwikkelde.

Dat meldt Siemens op zijn website.

De zeer kleine generator wordt getypeerd als een 'mini-energiecentrale' en functioneert op basis van piëzo-elektriciteit. Piëzo-elektriciteit is een techniek die trillingen en druk omzet in elektriciteit. Siemens was één van de ontwikkelaars van de techniek in de jaren '90, destijds voor de aandrijving van inspuitkleppen bij voertuigen.

Als de generator deel uitmaakt van een sensor, kan deze gadgets, zoals bijvoorbeeld een mobieltje, ononderbroken van stroom voorzien. Elke trilling en beweging van de sensor, die kan ontstaan door geluiden of de minste of geringste beweging van een apparaat, wordt omgezet in elektriciteit.

In het verleden hebben fabrikanten al een scala van apparaten weten te ontwikkelen, die werken op basis van piëzo-elektriciteit. Hierbij ging het echter vooral om relatief grote apparatuur. Het systeem van Siemens zou beter in staat zijn de kleinste trillingen waar te nemen en daardoor geschikt zijn voor gadgets.