AMSTERDAM - Spanje test sinds kort een nieuwe manier om energie uit stoom te verkrijgen. De zonne-energiecentrale zou efficiënter moeten zijn dan bestaande centrales.

De centrale, een samenwerking tussen het Spaanse nutsbedrijf Endesa en het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, is geplaatst in de Zuid-Spaanse gemeente Carboneras.

De zonne-energiecentrale bevindt zich in de pilot-fase. Reguliere centrales die de zon gebruiken voor het maken van stoom verhitten synthetische olie. De stoom die daarbij ontstaat laat turbines draaien om zo energie op te wekken.

Water

De nieuwe centrale gebruikt een meer directe aanpak. Het laat water door de zon verdampen om op die manier stoom tot een temperatuur van 500 graden Celsius te laten stijgen. Deze temperatuur is hoger dan bij reguliere zonne-energiecentrales, waardoor het proces efficiënter kan verlopen.

De stoom wordt gebruikt om zout tot een vloeibare stof te verhitten. Bij afkoeling van het zout wordt de energie die het vrijgeeft, opgevangen. Onderzoekers gebruiken de centrale tot het einde van het jaar, daarna worden resultaten vergeleken ter evaluatie.