AMSTERDAM - De verbouwing van Amsterdam ArenA is maandag begonnen. Na de verbouwing wordt het thuisfront van Ajax duurzamer, toegankelijker en veiliger, liet de organisatie weten.

Circa 20 miljoen euro wordt geïnvesteerd in verbetering van het grootste Nederlandse stadion voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen.

De ArenA moet in 2015 een klimaatneutraal stadion zijn, dat geen gram CO2 meer uitstoot. Tijdens de verbouwing wordt een aantal maatregelen genomen, die de uitstoot met de helft verminderen. Zo komt zal er minder verwarmd of gekoeld worden.

Zonnepanelen

Later volgt nog een aantal andere maatregelen, die de uitstoot van CO2 helemaal terugdringen. Op het dak van de ArenA komen zonnepanelen van de nieuwste generatie en het stadion krijgt een eigen windmolen.

De ArenA moet toegankelijker en veiliger worden door extra liften en roltrappen. De ontvangstruimtes worden groter. Daarnaast komt er een inpandige verbinding tussen het hoofd- en het entreegebouw.

De verbouwing moetvolgend jaar zomer klaar zijn. De werkzaamheden hebben geen invloed op de evenementenagenda van het stadion.