UTRECHT - Saudi-Arabië wil niet langer afhankelijk zijn van alleen ruwe olie. Onlangs maakte het land bekend dat het wil investeren in zonne- en kernenergie, alsook andere vormen van duurzame energie.

Dit meldt Bloomberg. In totaal wil het land honderd miljard dollar steken in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Dit moet over een tijdsspanne van tien jaar gebeuren. China besteedde vorig jaar alleen al 54,4 miljard dollar aan duurzame energie.

Saudi-Arabië heeft ongeveer twintig procent van de totale olievoorraad in de wereld in handen. Deze voorraad zou echter niet genoeg zijn om landen als de Verenigde Staten constant van brandstof te voorzien. Via WikiLeaks werd duidelijk dat de olievoorraad in de Golf de vraag naar olie niet meer zou kunnen beantwoorden in het jaar 2015.

Zonne-energie

Het plan van Saudi-Arabië om te investeren in duurzame energie bevestigt de nood naar nieuwe energiebronnen. Het land begint met de bouw van een park van zonnepanelen, dat 3,5 megawatt per jaar op moet gaan leveren. Geschat wordt dat het land in 2030 twintig procent van de energie uit duurzame bronnen haalt.