AMSTERDAM - Een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om waterstof goedkoop en praktisch op te slaan, maakt de energiebron een realistischer alternatief voor benzine. Dat beweert de verantwoordelijke fabrikant Cella Energy, een spin-off van het Britse Rutherford Appleton Laboratory.

De technologie is gebaseerd op een nieuwe productiemethode voor nanovezels, een materiaal dat waterstof als een spons opzuigt en opneemt in kleine plastic bolletjes. Die bolletjes zijn zo klein dat ze samen dezelfde karaktereigenschappen als een vloeistof hebben.

De productiemethode zou het mogelijk maken om waterstof op een veel hogere snelheid te tanken dan momenteel mogelijk was. Ook zouden minder hoge temperaturen vereist zijn.

"Door het materiaal in plastic bolletjes in te kapselen, vormen deze een zeer fijn poeder dat hun eigenschappen verbetert," zei Stephen Bennington, Chief Scientific Officer van Cella, deze week tegen persbureau Reuters. "Het betekent dat we het materiaal net als een vloeistof kunnen doorpompen, zonder veiligheidsrisico's. Het gaat absoluut niet snel in vlammen op."

Weinig aanpassingen

Waterstof produceert alleen water als het verhit wordt en wordt beschouwd als een ideale oplossing voor de vervanging van benzine en diesel, de brandstoffen die naar schatting een kwart van alle koolstofdioxide ter wereld veroorzaken en bovendien op steeds schaarser wordende olie gebaseerd zijn.

Cella Energy zegt dat de stof ook geschikt is voor hybride wagens en al na een paar aanpassingen deel kan uitmaken van bestaande auto's. Bennington: "Je zou het in de brandstoftank van een auto kunnen pompen. Als je gaat tanken moet je twee handelingen verrichten. Je moet nieuwe bolletjes in de tank spuiten en de oude uit de tank zuigen, die dan weer kunnen worden hergebruikt."

Ook zouden er maar minieme aanpassingen gedaan hoeven te worden, om de stof te vervoeren. "Je kunt tankers en tankauto's gebruiken om het materiaal mee te transporteren," zei Bennington.

Consument merkt weinig

Consumenten zouden volgens Cella Energy in de toekomst dezelfde gebruikservaring hebben als bij reguliere brandstoffen die bij het pompstation aan te treffen zijn. "De ervaring die de meeste mensen nu hebben, is dat het drie minuten duurt om hun voertuig vol te tanken. Daarna kunnen ze er 500 kilometer mee rijden," zei Stephen Voller, de CEO van Cella Energy, tegen Reuters.

Het bedrijf denkt dat waterstof een economisch levensvatbaar alternatief voor fossiele brandstoffen is, wanneer dit gas wordt geproduceerd met behulp van alternatieve bronnen als wind- of zonne-energie.

Het was al bekend dat, vergeleken met benzine, er ongeveer driemaal zoveel vermogen uit waterstof gehaald kan worden. Cella schermt met belangstelling van grote bedrijven in de energie- en transportsector.