AMSTERDAM - Wetenschappers van de Cambridge University denken een oplossing te hebben gevonden voor het recyclen van olie. Het proces, wat doorgaans lastig is, kan volgens hen door microgolven een stuk efficiënter.

Dit kondigde de universiteit aan op een congres over scheikunde.

Het proces waar de wetenschappers op doelen, is pyrolyse. Hierbij wordt olie op hoge temperaturen zonder zuurstof afgebroken tot gassen en vloeistoffen, die omgezet kunnen worden tot brandstoffen. De verhitting tijdens pyrolyse gaat echter niet geleidelijk, waardoor de omzetting naar een gerecyclede brandstof moeizaam verloopt.

De onderzoekers voegden daarom een microgolfbestendig materiaal aan de gebruikte olie toe, waarna de pyrolyse met microgolven werd uitgevoerd. Hierdoor is 90 procent van de afgewerkte olie omgezet tot een bruikbare mix van benzine en diesel.

Milieuvervuiling

Naar schatting wordt er per jaar meer dan 30 miljard liter olie door auto's verbruikt. De gebruikte olie wordt vaak gedumpt of niet goed verwerkt, waardoor het milieu er onder lijdt. Professor Howard Chase van Cambridge University stelt dat het verbeterde proces van pyrolyse bij kan dragen aan een beter milieu.