AMSTERDAM - China investeerde in 2010 54,4 miljard dollar in duurzame energie. Daarmee is het land voor het eerst de grootste investeerder in wind- en zonne-energie, biobrandstof en geothermische energie.

Dat blijkt uit het rapport Who's Winning the Clean Energy Race 2010 van the Pew Charitable Trust, een niet-gouvermentele organisatie die zich richt op publiek beleid.

Wereldwijd namen in 2010 de investeringen in duurzame energie toe met 30 procent tot 243 miljard dollar. In China was die groei 39 procent.

Duitsland

Na China is Duitsland de grootste investeerder. Op plaats drie staan de Verenigde Staten. "China heeft een keiharde doelstelling voor duurzaam opgewekte energie en daar komen investeerders op af", verklaart Phyllis Cuttino, directeur van the Pew Clean Energy Program.

Ook in Duitsland stimuleert de overheid bedrijven en particulieren te investeren in duurzame energie.

Dat de Verenigde Staten naar beneden zakken komt door een gebrek aan nationaal beleid, stelt Cuttino. Daarnaast investeert de Amerikaanse overheid nog steeds veel geld in fossiele brandstoffen.

Toch namen ook in de Verenigde Staten in 2010 de investeringen in duurzame energie toe met 51 procent tot 34 miljard dollar.