AMSTERDAM - Kunstmatige bladeren die het proces van fotosynthese simuleren, zijn een stuk efficiënter geworden. Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) claimen een kunstmatig blad dat voor het eerst van goedkope materialen is gemaakt.

Dit meldt de website PopSci. Door het proces van fotosynthese onstaat waterstof en zuurstof, wat in kunstmatige bladeren gebruikt wordt om elektriciteit in brandstofcellen op te slaan.

Het MIT is er naar eigen zeggen in geslaagd het blad 45 uur achter elkaar te laten werken. Het kunstmatige blad is gemaakt van silicium, elektronica en katalysatoren van nikkel en kobalt. Hierdoor is het efficiënter en goedkoper dan voorgangers, die nauwelijk een dag werken en gemaakt zijn van zeldzame materialen. Het blad is zo groot als een speelkaart, maar dunner.

Afrika

De kunstmatige bladeren worden in een bak met water gelegd, waar met behulp van de zon het proces van fotosynthese wordt nagebootst. Volgens het MIT is dit proces tien keer zo efficiënt als bij natuurlijke bladeren.

Daniel Nocera, die het onderzoek leidde, voorziet het gebruik van de bladeren in arme continenten als Afrika. Gebruikers zouden zo op een goedkope manier hun huis voor een dag van elektriciteit kunnen voorzien.