AMSTERDAM - Energiemaatschappij Greenchoice gaat gratis zonnepanelen uitdelen. Het bedrijf wil zo de doorbraak van zonne-energie in Nederland een handje helpen, omdat veel mensen de investering in zonnepanelen te prijzig vinden.

Greenchoice wil dit jaar bij vijfhonderd klanten zonnepanelen op het dak installeren en trekt daarbij samen op met zonne-energiebedrijf de Zonnefabriek en Stichting Doen.

Normaal gesproken kost zo'n investering een huishouden 8000 euro, plus een hoop uitzoekwerk om subsidie voor de duurzame energievariant te bemachtigen.

De zonnepanelen moeten 1950 kilowattuur per jaar opleveren, wat overeenkomt met ruim de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

Eigendom

De klant betaalt twintig jaar lang een vast tarief van 23 eurocent voor de eigen zonnestroom, dat ligt in lijn met de huidige energieprijs. ''De klant is dus niet afhankelijk van de prijsstijgingen van grijze stroom'', aldus Greenchoice. Na twintig jaar worden de zonnepanelen eigendom van de klant.

Alleen klanten van Greenchoice komen in aanmerking voor de panelen. Voorwaarde is wel dat zij een koopwoning hebben met een schuin dak dat groot genoeg is voor tien zonnepanelen.

Als de proef met vijfhonderd huishoudens een succes blijkt, wil het bedrijf doorstoten en meer klanten laten overstappen op groene stroom.