MAARTENSDIJK - Frisdrankfabrikant Pepsi heeft een nieuw soort PET-fles gemaakt, bestaande uit enkel plantaardig materiaal. Hierdoor is de fles honderd procent recyclebaar.

Dit maakte het bedrijf onlangs bekend. De fles bestaat onder andere uit restafval als graanschillen en pijnboomschors. PepsiCo wil in de toekomst ook andere producten gebruiken voor de verpakking, zoals sinaasappel- en aardappelschillen. In 2012 moet de fles op de markt komen.

Het materiaal heeft dezelfde moleculaire structuur als een PET-fles, zonder dat het CO2 verbruikt in het proces. Allen Herschkowitz, een vooraanstaande wetenschapper die zich bezig houdt met afvalmanagement, noemt de verpakking een belangrijke innovatie. "Dit is het begin van het einde voor PET-plastic". Hij stelt dat de markt niet anders kan doen dan reageren op deze ontwikkeling.

Coca-Cola

Voornaamste concurrent Coca-Cola produceerde onlangs een fles die bestaat uit dertig procent plantaardige materialen. Volgens dit bedrijf duurt het nog enkele jaren voordat het een volledig plantaardige verpakking rendabel op de markt kan brengen.

PepsiCo ontwikkelde eerder duurzame verpakkingen. Zo maakte het een biologisch afbreekbare verpakking voor het merk Sun Chips.