AMSTERDAM – Bedrijven in de duurzame energiesector gaan meer overnames doen dit jaar. Dit voorspelt de Spaande bank Banco Santander, de grootste adviseur over overnames en fusies in de sector.

Vooral kleinere bedrijven in opkomende markten zoals Brazilië zoeken kopers om aan nieuw kapitaal te komen.

“Deze sector is op weg naar consolidatie”, verklaart Javier Sobrini, hoofd energieovernames van Santander, tegenover persbureau Bloomberg. “De markt groeit met een gigantische snelheid. Nieuwe markten waar eerder niet in geïnvesteerd werd, gaan nu open.”

In 2010 werd voor ongeveer 55 miljard dollar besteed aan overnames en fusies, net zoveel als in 2009. Analisten verwachten dat dit bedrag in het komende jaar zal groeien.

Het Indiase bedrijf Shree Renuka Sugars nam de grootste overname voor zijn rekening vorig jaar. De suikerproducent kocht de Braziliaanse bio-ethanolproducent Equipav voor 1.2 miljard dollar.

Beursgang

De vraag naar kapitaal zorgt voor veel nieuwe beursgangen. “Bedrijven zoeken naar nieuwe investeerders. Als ze die niet vinden gaan ze een beursgang overwegen”, verklaart Sobrini.

Het aantal beursgangen verdriedubbelde bijna in 2010 naar een waarde van 10,5 miljard dollar. De waarde van de aandelenemissies steeg met 18 procent naar 17,4 miljard dollar.

Spanje

Vooral in Spanje wordt veel overnameactiviteit verwacht. De Spaanse regering bood in 2007 en 2008 zwaar gesubsidieerde prijzen aan. Deze lagen soms 10 keer boven de marktprijs. In december heeft de regering besloten hierop te bezuinigen.

Veel Spaanse bedrijven hebben het nu moeilijk. “Veel van deze bedrijven kunnen hun projecten niet meer financieren en zoeken naar nieuwe investeerders”, verklaart een analist.