AMSTERDAM - In de toekomst komt duurzame energie wellicht uit bacteriën. Een Amerikaans bedrijf claimt een bacterie genetisch gemanipuleerd te hebben die diesel en ethanol kan produceren. Hierdoor zou er geen biomassa meer gebruikt hoeven worden.

De producent van hernieuwbare energie, Joule Unlimited uit Massachusetts, zegt dat de zogenaamde cyanobacterie de stoffen maakt en uitscheidt door middel van zonlicht, water en koolstofdioxide. De bacteriën worden gehuisvest in grote, zonnepaneel-achtige stellingen.

Biobrandstof wordt tegenwoordig uit zonne-energie gehaald met biomassa zoals algen en graan. Hier is echter veel voor nodig. Ook moet de biomassa van tevoren speciaal behandeld worden, wat het hele proces duur maakt en lang laat duren. De wetenschappers van Joule Unlimited stellen dat deze fase volledig overgeslagen kan worden.

Productie

Het bedrijf stelt dat de bacterie meer dan 140.000 liter biobrandstof per hectare per jaar kan produceren. Dit is vier keer meer dan de productie die het meest efficiënte proces met algen behaalt. De biobrandstof zou 30 dollar per vat moeten kosten.

Joule Unlimited wil de stellingen met bacteriën tevens dichtbij energiecentrales plaatsen om uitgestoten koolstofdioxide zoveel mogelijk te laten absorberen.

Kritiek

Wetenschapper Phillip Pienkos van de National Renewable Energy Laboratory heeft kritiek op de methode van Joule Unlimited. Volgens Pienkos is het lastig grote hoeveelheden ethanol en diesel te produceren zonder biomassa. Het bedrijf zou teveel water overhouden in verhouding tot de biobrandstof.

Bill Sims, CEO van Joule Unlimited, stelt dat zijn bedrijf voor een revolutie kan zorgen in de sector hernieuwbare energie. Dit jaar wordt een eerste park gebouwd van ongeveer vijf hectare groot. Binnen twee jaar moet de biobrandstof op de markt verschijnen.