ZEIST - Triodos Bank, die zich laat voorstaan op duurzaam bankieren, heeft het afgelopen jaar het toevertrouwde vermogen, de kredietverlening, het aantal klanten en de winst verder zien toenemen.

''Duurzaam bankieren is een krachtig antwoord op de financiële crisis gebleken'', aldus Triodos maandag bij de bekendmaking van de resultaten over 2010.

Het totale vermogen in beheer van Triodos Bank, Beleggingsfondsen en Private Banking, groeide met 15 procent tot 5,6 miljard euro. De kredietverlening aan bedrijven binnen de doelgroep nam met 28 procent toe tot 2,1 miljard euro.

De nettowinst beliep over het afgelopen jaar 11,5 miljoen euro; dat is een stijging van ruim 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal klanten groeide met ongeveer 43.000 tot 285.000.

Groei

Voor dit jaar verwacht de bank een aanhoudende groei en een positief resultaat. In 2011 wil Triodos meer duurzame energieprojecten in Europa financieren. Eind 2010 had Triodos geld gestoken in meer dan driehonderd Europese duurzame energieprojecten.

De bank meent dat de overheden in Europa nu de handen vol hebben aan bezuinigingen en niet langer de drijvende kracht zijn achter een klimaatvriendelijker bedrijfsleven.

Fiscaal voordeel

Het belegde vermogen van Triodos groeide het afgelopen jaar met 10 procent. Een jaar eerder was er nog sprake van een stijging van 30 procent. ''De beperking van het fiscale voordeel voor groen, cultureel en sociaal-ethisch beleggen is de belangrijkste oorzaak voor deze lagere groei.''

Het kabinet maakte eind september bekend dat het fiscale voordeel voor maatschappelijk beleggen kleiner wordt.