ZWIJNDRECHT - In september moet hij in de vaart zijn: het eerste binnenvaartschip dat kan varen op een combinatie van diesel en het schonere en goedkopere vloeibare aardgas (LNG).

Rederij Deen Shipping in Zwijndrecht, de binnenvaartsector en de provincie Zuid-Holland hebben een Europese subsidie van 1,2 miljoen euro binnengehaald voor de bouw van het schip.

Dat maakte de provincie Zuid-Holland donderdag bekend. Het zogenoemde LNG Dual fuel project, waarbij onderzoek is gedaan naar de voortstuwing van een schip met een combinatie van diesel en LNG, ging in 2009 van start.

Bouw

Voor de bouw van het schip werd eerder al een subsidie van het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat beschikbaar gesteld.

Deen Shipping heeft de regie over de bouw van het nieuwe schip. De motoren worden geleverd door het Papendrechtse Pon Power. Ingenieursbureau INEC ontwierp het schip. Het gaat om een tanker met de naam Argonon. De zogenoemde dual-fuelconstructie moet er onder meer voor zorgen dat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten.