AMSTERDAM - Het National Renewable Energy Laboratory (NREL) en fabrikant van zonnepanelen Amonix uit de Verenigde Staten hebben een nieuw type zonnepaneel ontworpen. Het systeem produceert volgens de makers twee keer zoveel energie als traditionele zonnepanelen.

Het systeem, de Amonix 7700 CPV Generator, volgt de zon zodat steeds de juiste hoek van inval voor de meeste efficiëntie wordt gevonden. Ook zorgen speciale lenzen voor een betere intensiteit van het zonlicht. Hierdoor is de efficiëntie van het systeem 26 procent, twee keer zoveel als bij traditionele zonnepanelen. In een testomgeving is zelfs een efficiëntie van 42 procent behaald, een wereldrecord.

Traditionele zonnecellen zijn gebaseerd op silicium. De zonnecellen van de Amonix CPV zijn gebaseerd op cellen van gallium. Deze cellen worden ook gebruikt in de ruimte en zijn vele malen sterker. Het systeem neemt tevens twee keer minder ruimte in dan traditionele zonnepanelen.

Oscar

Amonix heeft in 2010 meer dan 25 miljoen dollar aan subsidie van overheden gekregen voor hun werkzaamheden. Investeerders staken dat jaar bijna 130 miljoen dollar in het bedrijf. De publieke-private samenwerking tussen NREL en Amonix is vorig jaar ook geprezen met een Research & Development (R&D) 100 Award, dat beter bekend staat als de "Oscar van innovatie".