UTRECHT - De ontwerpwedstrijd Solar Park South, waarbij ontwerpers een ontmantelde brug om moeten toveren tot een groene snelweg, kent een opvallende winnaar van de tweede prijs. Drie Italiaanse designers ontwierpen een brug die zowel wind- als zonne-energie levert.

Francesco Colarossi, Giovanna Saracino en Luisa Saracino stelden een weg voor met zonnecellen in de wegbedekking, een idee waar al veel mee wordt geëxperimenteerd. De windmolens onder de brug trokken echter de meeste aandacht.

Onder de brug zijn 26 windturbines te zien die, volgens de ontwerpers, 36 miljoen kWh per jaar kunnen leveren. In combinatie met de berekende energie voor de zonnecellen, meer dan 11 miljoen kWh, zouden vijftienduizend huishoudens voorzien kunnen worden van groene energie.

solar-wind-bridge

Design

In de wedstrijd ging design boven functionaliteit, en dat is aan het concept te zien. De windmolens zijn verschillend van grootte en hebben dan ook een esthetische functie. De wedstrijd is uitgeschreven door de provincie Reggio Calabria. Deze bekijkt op dit moment welke ontwerpers mee mogen werken aan de nieuwe brug tussen de plaatsen Bagnara en Scilla.

solar-wind2.