MAASTRICHT - Het Nederlandse bedrijf SolarExcel begint binnenkort met de bouw van een proeffabriek in Limburg voor de productie van een nieuw soort folie die gebruikt kan worden voor het verbeteren van het rendement van zonnecellen.

De kunststof is geschikt voor toepassing op nieuwe en bestaande zonnepanelen. Dat maakten de initiatiefnemers van SolarExcel donderdag in Maastricht bekend.

De totale investering voor de eerste proeffase van het bedrijf bedraagt 5 miljoen euro. In een proefopstelling, die binnenkort in Noord-Limburg wordt gebouwd, wordt de massaproductie van de folie getest.

Het bedrijf biedt werk aan twintig mensen. Klanten van SolarExcel zijn bedrijven die zonnecellen produceren, zonnepaneelbouwers en exploitanten van zonne-energieparken wereldwijd.

Folie

De nieuwe folie verbetert het rendement van bestaande zonnecellen met 5 tot 25 procent, zei directeur Ben Slager van SolarExcel donderdag bij de presentatie. Hij sprak van een ''revolutionaire vernieuwing''. Het bedrijf heeft inmiddels contacten met meer dan een dozijn wereldwijd opererende zonnecellenbedrijven die het product gaan testen.

SolarExcel verwacht over twee of drie jaar te kunnen beginnen met de massaproductie van de folie. Dan kunnen volgens Slager zo'n honderd mensen aan de slag in het bedrijf. Op korte termijn zal de folie vooral geleverd worden aan producenten, maar op de langere termijn ook aan winkels ten behoeve van particulieren, zei Slager.

Lening

Het nieuwe initiatief krijgt een niet nader genoemde achtergestelde lening van de provincie Limburg, die daarnaast voor 2,5 procent een belang neemt in de firma. Industriebank Liof neemt een belang van 8 procent in het aandelenkapitaal van SolarExcel.

Directeur Jérôme Verhagen van de industriebank Liof zei bij de presentatie dat het initiatief loochenstraft dat alles op het gebied van de ontwikkeling van zonne-energie in China of de VS gebeurt. ''Ook in Europa en Nederland is nog ruim plaats voor nieuwe ontwikkelingen op dit gebied'', zei hij.