BRUSSEL - De Europese doelstelling om het gebruik van duurzame energie drastisch te verruimen, is haalbaar als de EU-landen een tandje bijzetten.

Meer samenwerking tussen de lidstaten kan zelfs tot een jaarlijkse besparing van 10 miljard euro leiden. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat maandag gezegd.

De EU wil dat in 2020 20 procent van de stroom in de EU worden opgewekt met natuurlijke hulpbronnen, zoals water, wind of zonne-energie.

Volgens Oettinger kan dat lukken, maar hij riep de EU-lidstaten op wel snel werk te maken van hun plannen om meer duurzame energie te gebruiken. De jaarlijkse investeringen in de EU moeten omhoog van 35 naar 70 miljard euro.

Minder optimistisch

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is minder optimistisch dan de Europese Commissie over het halen van de EU-doelstelling voor duurzame energie in 2020. Hij spreekt van een papieren werkelijkheid.

Eickhout wijst erop dat onder meer Nederland nog flink achterloopt op zijn eigen energieplan, bijvoorbeeld wat het aantal windturbines op zee betreft. Hij vindt dat Brussel Nederland daarop moet aanspreken.