AMSTERDAM - Ook onderdelen van computers worden steeds ‘groener’. Fujitsu toonde afgelopen week ’s werelds eerste biologisch afbreekbare muis, die geen enkele gram kunststof bevat.

De M440 ECO optische muis bestaat uit de kunststofvervangers Arboform en Biograde. Het omhulse van de muis voelt hierdoor ‘elastischer’ aan, wat volgens Fujitsu meer ergonomisch voor de gebruiker is. Ook de USB-kabel aan de muis is vrij van plastic.

Besparen

Volgens Fujitsu is de muis niet alleen goed voor het milieu, het fabriceren van de muis scheelt de fabrikant naar eigen zeggen zestigduizend kilo plastic per jaar. Het is niet voor het eerst dat het bedrijf onderdelen van computers verving door duurzame onderdelen. Vorig jaar lanceerde het een toetsenbord, bestaande uit onder andere plasticvervangers gebaseerd op hout.

Het idee van een volledig biologisch afbreekbare computer is niet nieuw. Het bedrijf Iameco ontwikkelt al langer dit soort computers, maar deze zijn meestal van hout gemaakt en zijn bovendien nog prijzig voor de consument. Fujitsu’s M440-muis kost 17 dollar.