AMSTERDAM - Een Amerikaanse startup heeft deze week aangekondigd dat het zogenaamde 'driedimensionale zonnecellen' gaat ontwikkelen. Aan het eind van het jaar zou de technologie gereed moeten zijn.

De technologie, die fotovoltaïsche cellen een driedimensionale opbouw geeft, zou veel efficiënter en kosteneffectiever zijn dan conventionele zonnepanelen. Solar 3D heeft de techniek in november gepatenteerd.

Aan het einde van 2011 moeten de nieuwe zonnecellen aan het publiek worden gepresenteerd en in het volgende jaar wil het bedrijf ermee de markt op, zo maakte CEO Jim Nelson bekend. Het bedrijf zou zelfs een klein beetje op het geplande tijdschema vooruitlopen. Eind dit jaar wil Solar 3D ook direct wereldkundig maken in welke mate de technologie dan efficiënter is.

Glasvezel

Nelson voegt toe: "Het is spannend om te zien dat wetenschappelijke theorie realiteit geworden is. Maar even belangrijk is dat we het ontwerp van de cel verenigbaar maken met bestaande fabricageprocessen. Pas dan krijgen we een effect op het verlagen van de kosten van zonnecellen."

Momenteel wordt ongeveer dertig procent van het invallende zonlicht niet benut door zonnecellen. Solar 3D heeft zijn technologie deels gebaseerd op technieken in glasvezelapparatuur.