DEN HAAG - De ChristenUnie wil een convenant met alle supermarktketens om in 2015 de eigen merken alleen nog maar eerlijk en duurzaam aan te bieden. Dat staat in een motie die Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) maandag indient.

Albert Heijn heeft al eerder - op eigen initiatief - aangekondigd in 2015 alle huismerkproducten duurzaam te willen produceren.

De ChristenUnie vindt dat andere supermarktketens dit goede voorbeeld moeten volgen. Volgens de christelijke partij moeten halverwege 2012 alle supermarkten in staat zijn om de helft van hun assortiment 'eerlijk' aan te bieden aan de klanten.

Samenspraak

De motie roept de regering op om in samenspraak met Nederlandse supermarkten en organisaties als Fairfood, ICCO, Oxfam Novib, Cordaid en Stop the Traffik het plan ten uitvoer te brengen.

Duurzame producten houden volgens de CU in dat ze niet zijn gemaakt met kinder- en slavenarbeid en tegen eerlijke prijzen worden geleverd. De producten zouden ook moeten voldoen aan de eisen van milieu- en dierenwelzijn.

Op een speciale website die maandag wordt gelanceerd, zal worden aangegeven welke supermarkten willen meewerken en welke niet.