STOCKHOLM – Technologie kan fors bijdragen in het reduceren van CO2-uitstoot. “We kunnen een significante rol spelen”, aldus Elaine Weidman, verantwoordelijk bij telecombedrijf Ericsson voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Industrie wordt vaak als de veroorzaker van de CO2-problemen gezien, niet als de bron van innovatie.” Innovatie is volgens Weidman een manier om CO2 te reduceren.

Volgens het IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, is ICT verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Weidman denkt dat nieuwe technologieën bijdragen aan het reduceren van CO2, niet alleen in de ICT-sector maar ook in andere sectoren.

Auto

Als voorbeeld neemt Weidman de auto. Autofabrikanten kunnen hun product verbeteren en daarmee een gedeelte van de CO2-uitstoot verminderen. Maar als mensen minder hoeven te reizen is de reductie van CO2-uitstoot veel groter. Thuiswerken, maar ook het houden van een videoconference in plaats van reizen, kan CO2 reduceren.

Het aantal ICT-klanten zal de komende jaren verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, maar Weidman denkt niet dat het aandeel van ICT in CO2-uitstoot zal groeien wegens het continu verbeteren van de systemen die gebruikt worden. Zelf ziet Ericsson veel winst bij het verbeteren van hun producten, waardoor deze minder CO2 uitstoten in het gebruik.

E-health

Ericsson denkt ook dat mensen door middel van e-health tijd en CO2 kunnen besparen. Het project houdt in dat mensen zelf hun gezondheid kunnen meten en dat digitaal kunnen doorgeven aan de arts in plaats van elkaar fysiek te ontmoeten.

Mats Guldbrand laat in de studio zien hoe het bedrijf al langer bezig is met diverse projecten. Bijvoorbeeld het systeem dat auto’s laat communiceren met een alarmlijn als de airbags openen of gsm-data gebruiken om aan te geven waar files staan. “Je navigatiesysteem kan een alternatieve route aangeven en daar bespaar je ook weer CO2 mee.”

Ook staat in de studio een energiemeter die verbonden kan worden met een gsm, om van een afstand data te lezen.

Connected Tree

Ericsson gelooft dat 50 miljard apparaten in 2020 met elkaar verbonden zijn. “De enige beperking is onze geest”, aldus Weidman.

Om te laten zien hoe ver dat kan gaan, staat in de studio een boompje dat voelt als je vlak bij bent of de plant aanraakt. “Hello”, klinkt het dan opeens. De ‘gedachtes’ van deze boom worden op Twitter gepubliceerd (@connectedtree).