ISLAMABAD - Een medewerker van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI heeft in de nacht van zondag op maandag de dood van terroristenleider Osama bin Laden bevestigd. De operatie werd uitgevoerd door Amerikaanse commando's.

Media in de Verenigde Staten meldden dat Bin Laden is gedood in de stad Abbottabad, 50 kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Pakistaanse tv-zenders toonden maandag beelden van wat het bebloede gezicht zou zijn van de leider van het internationale terreurnetwerk al-Qaeda. Later meldden ze dat ze in de fout waren gegaan. De betreffende foto was een montage die al sinds 2009 op internet stond.

De Amerikanen verloren door een technisch mankement een helikopter tijdens de operatie in Abbottabad. Na de crash, die zich voordeed in de omgeving van de Pakistaanse Militaire Academie, werd de helikopter vernietigd door de Amerikanen.

Verrast

Amerikaanse functionarissen meldden dat ze compleet verrast waren toen ze inlichtingen ontvingen over de uitgebreide beveiligingsmaatregelen bij het complex waar Bin Laden zich in relatieve luxe schuilhield. Het pand zou zijn omringd door muren van vier tot zes meter hoog, met bovenop prikkeldraad.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden Bin Laden hebben gevonden door een koerier van de terroristenleider te traceren en te volgen. De operatie zou al twee jaar bezig zijn geweest voor Bin Laden werd uitgeschakeld.