De Amerikaanse president Donald Trump heeft de accreditatie van CNN-verslaggever Jim Acosta woensdag ingetrokken, waardoor de journalist het Witte Huis niet meer mag betreden. Trump liet Acosta eerder op de dag niet uitpraten tijdens de persconferentie vlak na de uitslag van de tussentijdse verkiezingen.

De Amerikaanse president en Acosta kwamen tijdens die persconferentie hard met elkaar in botsing, toen de verslaggever vragen stelde over Trumps opmerkingen over immigranten tijdens de verkiezingscampagne.

Na beledigingen van Trump, die onder meer zei dat Acosta's "kijkcijfers veel hoger zouden zijn" als hij "CNN beter zou leiden", probeerde Acosta nog meer vragen te stellen. Hierop meldde de president dat het "genoeg was" en wilde een medewerker van het Witte Huis de microfoon van de CNN-verslaggever afpakken.

Op beelden is te zien dat de handen van de journalist en de medewerker elkaar raken bij die actie. Uiteindelijk lukte het de medewerker de microfoon weg te nemen.

Perssecretaris Sarah Huckabee Sanders noemde het woensdagavond in een verklaring "absoluut onacceptabel" dat Acosta "een jonge vrouw die gewoon haar werk als stagiaire van het Witte Huis probeert te doen" met zijn handen aanraakte.

'Beslissing is een bedreiging voor onze democratie'

CNN stelt in een verklaring dat de beschuldigingen van de perschef "frauduleus" zijn en dat de voortdurende aanvallen van de president op de pers te ver gaan. "Deze ongekende beslissing is een bedreiging voor onze democratie en het land verdient beter", aldus de omroep, die zegt achter zijn verslaggever te blijven staan.

Volgens CNN klopt het niet dat Acosta de vrouw aanraakte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!