Achtergrond

Wie vertrokken er tot nu toe uit de regering van Trump?

Rex Tillerson is niet de eerste medewerker die door president Trump de laan uit wordt gestuurd. Niet eerder wisselde het personeelsbestand van een Amerikaans presidentschap zo snel als onder Donald Trump. Een overzicht.

Sally Yates, oud-minister van Justitie.

Werd op 30 januari 2017, nog geen twee weken nadat zij was aangesteld, ontslagen als waarnemend minister van Justitie. Trump schoof haar terzijde omdat ze het departement opdracht gaf het presidentieel inreisverbod voor immigranten en vluchtelingen uit zeven overwegend islamitische landen niet tegenover de rechter te verdedigen. Het Witte Huis noemde dat verraad.

Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur.

Ontsloeg Trump op 14 februari 2017 als nationale veiligheidsadviseur. Flynn vloog nadat Trump hem nog enkele weken de hand boven het hoofd had gehouden toch de laan uit, nadat bekend was geworden dat hij tegenover vicepresident Mike Pence had gelogen over de reikwijdte en inhoud van zijn geheim overleg met Russische officials.

James Comey, voormalig FBI-directeur.

Werd op 9 mei 2017 ontslagen als directeur van de FBI. Het was een van de meest verrassende en controversiële besluiten van Trump. De president zei volgens de New York Times tegen Russische diplomaten dat hij 'mafkees' omey had ontslagen om de druk van het Rusland-onderzoek af te halen. De president liet officieel weten dat hij Comey niet langer in staat achtte de FBI te leiden.

Sean Spicer, voormalig perswoordvoerder.

De man die maandenlang het beleid en de beslissingen van Trump tegenover de 'fake media' verdedigde, bood op 21 juli 2017 zijn ontslag aan. Spicer is het naar verluidt niet eens met de aanstelling van Anthony Scaramucci als nieuwe woordvoerder. De oud-woordvoerder van het Witte Huis verschijnt twee maanden later bij de uitreiking van de Emmy's om zijn eigen optredens te parodiëren.

Reince Priebus, oud-stafchef Witte Huis.

Priebus stapt 28 juli op als stafchef van het Witte Huis. Hij is daags te voren door nieuwe woordvoerder Anthony Scaramucci bij CNN en in The New Yorker afgeserveerd als lekker van informatie naar de pers en paranoïde schizofreen. Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly volgt hem op.

Anthony Scaramucci, oud-perschef Witte Huis.

De nieuwe perschef hield het nog geen anderhalve week uit in het Witte Huis. Hij maakt na zijn scheldkannonade bij CNN plaats om nieuwe stafchef Kelly met een "schone lei" te laten beginnen. Daarop zou Kelly bij Trump hebben aangedrongen.

Steve Bannon, oud-adviseur van Trump.

De speciaal adviseur van Trump die bekend staat om zijn extreem-rechtse ideeën, moet op 18 augustus de deur achter zich dichttrekken omdat de president niet langer tevreden over hem is. Bannon, die naar verluidt de architect was van diverse controversiële plannen van Trump zoals het inreisverbod en de muur tussen de VS en Mexico, verklaart daarna dat het presidentschap van de vastgoedmagnaat "voorbij" is.

Hope Hicks, oud-communicatiedirecteur van Trump.

De communicatiedirecteur die het langst met Trump verbonden was, kiest op 28 februari de uitgang nadat haar vriend door twee exen wordt aangeklaagd vanwege huiselijk geweld. De voormalige schoonheidsqueen had een vertrouwensband met de president, die haar omstandig loofde. Hicks wist volgens intimi Trump altijd te sussen als hij ontevreden of boos was, bijvoorbeeld door hem positieve commentaren op alt-right-websites te laten lezen. 

Rex Tillerson, oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Oud-zakenman Tillerson moet op 13 maart het veld ruimen als minister van Buitenlandse Zaken. Hij botste herhaaldelijk met Trump, onder meer over de aanpak van Noord-Korea. Bovendien was Trump ontstemd dat Tillerson hem achter gesloten deuren voor "idioot" zou hebben uitgemaakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Lees meer over:
Tip de redactie