Amerikaanse historici noemen Donald Trump op basis van zijn eerste jaar in het Witte Huis de slechtste president uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat meldt The New York Times na een enquete onder leden van de koepel van Amerikaanse historici.

De 170 leden van de afdeling 'presidenten en uitvoerende politiek' van de gezaghebbende American Political Science Association beoordeelden de 45 Amerikaanse politici die sinds 1789 het land hebben geleid.

Trump behaalde de laagste score. De hekkensluiter was jarenlang James Buchanan, de president die niet kon voorkomen dat er in 1861 een burgeroorlog uitbrak.

Opvallend is dat Barack Obama in de lijst is gestegen. Hij staat nu volgens de wetenschappers op de achtste plek van de grootste Amerikaanse presidenten aller tijden.

Top 10

De top 7 is al jarenlang onveranderd. Op de eerste drie plaatsen staan Abraham Lincoln (die de slavernij afschafte), George Washington (de eerste president) en Franklin Roosevelt (die de VS leidde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna volgen Teddy Roosevelt, Thomas Jefferson, Harry Truman en Dwight D. Eisenhower.

De laatste twee plaatsen in de top 10 zijn voor Ronald Reagan (die het einde van de Koude Oorlog bewerkstelligde) en Lyndon B. Johnson, die in 1965 donkere Amerikanen algemeen stemrecht gaf.

Volledige termijn

De 170 historici moesten alle presidenten beoordelen met een cijfer tussen 0 en 100 op basis van hun politieke verdiensten. Lincoln krijgt gemiddeld een 95, Trump moet het met een 12 doen.

Republikeinse historici geven hem overigens iets meer krediet dan Democratische historici. Maar zelfs Republikeinse deelnemers stellen dat Trump tot de vier slechtste presidenten aller tijden behoort.

De onderzoekers stellen wel met klem dat Donald Trump pas een kwart van zijn periode in het Witte Huis er op heeft zitten. De definitieve plek in de lijst kan pas worden toegewezen na zijn volledige termijn als president.