In de middagpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat eerder op de dinsdag is gebeurd.

Een brief van de Belgische koning Filip heeft flink wat stof doen opwaaien bij onze zuiderburen. Hij heeft op de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid namelijk een brief naar de president van het Afrikaanse land gestuurd waarin hij zijn "diepste spijt" betuigt voor de door België gepleegde "geweld- en gruweldaden" in de voormalige kolonie.

Congo werd in 1885 de persoonlijke kolonie van koning Leopold II, die daar een bijna genocidaal bewind voerde. Recent nog werden standbeelden van de oud-koning beklad en verwijderd. Wat hij precies heeft gedaan en hoe beide landen nu terugkijken op hun koloniale band, vragen we aan hoogleraar koloniale geschiedenis Idesbald Goddeeris van de KU Leuven.

Abonneer je op de podcast

Je kunt je ook gratis abonneren op de Dit wordt het nieuws-podcast. iOS-gebruikers kunnen dat via Apple Podcasts en Spotify. Mocht je een Android-telefoon hebben, dan kun je de podcast beluisteren door in een gedownloade podcastapp te zoeken op NU.nl. Voor vragen of feedback stuur een mailtje naar: Podcast@nu.nl.

Bevalt deze middageditie van onze podcast of mis je wellicht iets wat de afleveringen nog completer zou maken? Reageer hieronder via ons discussieplatform NUjij.