BEVERWIJK - Het bedrijf Diginotar uit Beverwijk is dinsdag failliet verklaard. Hier volgt een overzicht.

1997: Diginotar wordt opgezet in opdracht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie om de elektronische dienstverlening betrouwbaarder te maken. Het bedrijf groeit snel en gaat vanaf het begin van deze eeuw ook certificaten afgeven aan overheidsinstanties.

De authenticiteit van onder meer de websites van DigiD, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst wordt gegarandeerd met certificaten van Diginotar.

Januari 2011: De Amerikaanse softwarereus Vasco Data Security koopt Diginotar voor 10 miljoen euro.

Juni 2011: Diginotar komt te weten dat hackers bij het bedrijf hebben ingebroken, maar stelt pas een maand later onderzoek in. Door een ten onrechte namens Diginotar toegepast beveiligingscertificaat voor internet zou Iran Gmailberichten hebben kunnen onderscheppen zonder dat de gebruiker er iets van merkt.

2 en 3 september: Crisisberaad op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Piet Hein Donner geeft midden in de nacht een persconferentie. Hij meldt dat de betrouwbaarheid van honderden overheidssites niet te garanderen is en kondigt maatregelen aan. Overheidssites moeten zo snel mogelijk met andere certificaten beveiligd worden. Dat leidt op kleine schaal tot problemen, bijvoorbeeld bij een groot aantal postkantoren, die geen verbinding kunnen maken met de RDW, waardoor automobilisten niet overal hun kenteken kunnen overschrijven.

5 september: Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt een onderzoek naar de affaire aan. Ook wordt gekeken of Diginotar aansprakelijk moet worden gesteld voor de gevolgen. Volgens het in de arm genomen onderzoeksbureau Fox-IT hield Diginotar er oude software op na en waren wachtwoorden gemakkelijk te kraken. Ook beschikte het systeem van Diginotar niet over antivirusprogrammatuur.

14 september: Diginotar moet van toezichthouder OPTA de gekwalificeerde certificaten intrekken. Het bedrijf mag ook geen nieuwe certificaten meer uitgeven.

20 september: De rechtbank in Haarlem verklaart Diginotar failliet.