
Nederland kan 170.000 op Schiphol onderschepte babypalingen goed gebruiken
De douane op Schiphol arresteerde dinsdag twee mannen met 54 kilo aan glasalen in hun koffers. Het gaat om beschermde babypalingen en daarom mogen ze niet vervoerd worden. De Maleisische verdachten waren onderweg naar hun thuisland. In Azië hadden de alen tienduizenden euro's kunnen opleveren. Niet bekend is waar de vissen vandaan kwamen.
De babypalingen zaten in plastic zakken gevuld met zout water. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) en stichting DUPAN ontfermden zich over de alen. Nadat was gebleken dat de dieren niet ziek waren, zijn ze uitgezet in de Randmeren. Dat water bij Harderwijk heeft de overheid aangewezen als een groeigebied. Volgens de stichting is de natuur daar erg gezond en zit er voldoende voedsel in het water.
De glasalen verstoren de natuurlijke balans in de Randmeren niet. Sterker nog: de dieren zijn juist erg welkom. Palingen kwamen altijd in grote hoeveelheden voor in Nederland, maar de laatste tientallen jaren nam het palingbestand sterk af. De vis staat nu op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten.
Als de alen volwassen palingen zijn, zwemmen ze duizenden kilometers de zee op om te paaien (paren). Daarna sterven ze daar vermoedelijk.
Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de palingen na het paren terugkeren. Dat is onjuist. De vissen sterven na de voortplanting. Het bericht is aangepast.

NUjij: Uitgelichte reacties