Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Maandag 27 maart 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Paling als delicatesse en smokkelwaar: wat maakt de vis zo bijzonder?

Door Elise Vermeeren

04 mrt 2023 om 11:51Update: 21 dagen geleden
nujij comment321 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Deze week werden er op Schiphol opnieuw duizenden glasaaltjes onderschept die naar Maleisië werden gesmokkeld. De vis wordt ernstig bedreigd, en toch kun je bij elke visboer gerookte paling kopen. Hoe zit het met paling?

De hoeveelheid glasaal, oftewel jonge paling, die aankomt in de Noordzee is sinds de jaren tachtig afgenomen tot 1 procent van het oorspronkelijke niveau. De vis staat op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten.

Alle hens aan dek en een keihard consumptieverbod? Dat is niet aan de orde. Hoe we omgaan met de paling is een politieke kwestie, en bovendien is het een erg gevoelige vis, waar we nog niet alles van weten. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet helemaal duidelijk waarom er zoveel zijn verdwenen.

Alle alen paaien in de Sargassozee

Er wordt vermoed dat palingen in de Sargassozee paaien, maar ze zijn er nog niet waargenomen. Waarom het niet lukt om een paling op te kweken van eitje tot volwassen paling weten we ook niet, zegt Tessa van der Hammen, wetenschappelijk onderzoeker en aaldeskundige aan de Wageningen University & Research

Van der Hammen geeft een lesje in de levenscyclus van de paling. Er is maar één soort Europese aal die verspreid over het Europese en Noord-Afrikaanse continent voorkomt. "Al deze palingen paaien op één plek, 6.000 kilometer verderop in het Sargassozee. Dat is de theorie, want het paaien zelf is nooit waargenomen."


De achteruitgang van het palingbestand is een optelsom, waarbij visserij ook een rol zou kunnen spelen.
Tessa van der Hammen, aaldeskundige

Unieke levenscyclus

De volwassen paling migreert naar deze zee, en daar worden eitjes gelegd. De eitjes komen uit, en de larven worden door de stroming meegenomen naar Europese wateren. De volwassen palingen blijven in de Sargassozee en sterven vermoedelijk daar.

Als de larven aankomen bij de Europese kusten zijn ze glasaaltjes van zo'n zeven centimeter geworden, die op zoek gaan naar zoet water. In dat zoete water groeien de glasaaltjes uit tot rode alen - daar kunnen ze wel tien tot 25 jaar over doen. Daarna wordt de rode aal een volwassen schieraal die weer migreert naar de Sargassozee, paait, eitjes legt en niet meer terugkeert.

Deze unieke cyclus maakt de paling een heel gevoelige soort. De leefomgeving van de vis is de afgelopen decennia heel erg veranderd. "Tijdens hun zoektocht van zout naar zoet water worden ze tegengehouden door barrières zoals dijken, dammen, gemalen en waterkrachtcentrales. Daardoor bereiken veel palingen het zoete water niet en sterven ze. Vervuiling slaan ze in hun lichaamsvet op. De achteruitgang van het palingbestand is daarom een optelsom, waarbij visserij ook een rol kan spelen."

De palingsterfte tot nul brengen

Omdat de hoeveelheid glasaal enorm is afgenomen, adviseert de Europese wetenschappelijk adviesraad ICES (International Council for the Exploration of the Seas) alle palingsterfte tot nul terug te brengen, dus zowel door de visserij als door barrières. Dat gebeurt nog niet, omdat het een advies is. De politiek laat ook sociaal-economische belangen meespelen.

De Europese Aalverordening, die in 2007 van kracht werd, verplicht de EU-lidstaten maatregelen in eigen land te nemen om het palingbestand weer te laten groeien. Zo geldt in de maanden september, oktober en november voor beroepsvissers in Nederland een vangstverbod op paling in binnen-, kust- en zeewateren.


Van de paling weten we te veel niet.
Tessa van der Hammen, aaldeskundige

We eten graag gerookte paling

Ook worden er volgende week in Spakenburg een paar duizend glasalen uitgezet, in de hoop dat zij naar het paaigebied migreren als ze zo ver zijn. Maar om resultaat te boeken, moeten alle landen samenwerken en dat gebeurt niet voldoende.

Op de aal wordt dus nog altijd gevist, en er gaat veel geld in om. Consumenten houden van paling. Glasaal wordt voor een fortuin van Europa naar Azië gesmokkeld. Handel van deze aal buiten Europa is niet toegestaan en Azië staat te springen om deze vis.

In Spanje werden glasaaltjes graag gegeten en in Nederland houden we veel van gerookte paling. Omdat we niet precies weten wat de afname veroorzaakt, en wat een visserijverbod doet, is onduidelijk of de palingstand de komende jaren kan verbeteren door een visserijverbod. Over de paling weten we te veel niet, aldus Van der Hammen.

Beeld: ANP
nujij comment321 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail

Lees meer over:

Dieren

NUjij: Uitgelichte reacties

PeterR_2
04 mrt 2023 om 13:29
Ik heb doorgaans geen last van een verbied-reflex, maar hier trek ik een streep: consumptie van paling zou verboden moeten worden.Een eenmalig lekker hapje staat in geen verhouding tot de (mogelijke) impact op de soort.
Respect: 👍 22Reacties: 💬 2
Reageer
Nuance_575d8e1c
04 mrt 2023 om 12:25
Ik vind een stukje gerookte paling echt lekker. Eet het alleen zelde vanwege de prijs. Even uit mijn hoofd 40 euro per kilo.Na het lezen van dit stukje eigenlijk te gek voor woorden dat het dan zelfs nog zo goedkoop is, een goed stuk rundvlees is net zo duur of nog niet veel duurder.Ik zou zeggen belast dit soort delicatessen nog veel meer, en steek al het geld wat je daarmee ophaalt in nog meer onderzoek. Het antwoord hoe palingen zichzelf voortplanten is gewoon op aarde aanwezig, dus laten "we" dat antwoord dan ook gewoon vinden.
Respect: 👍 23Reacties: 💬 5
Reageer
nujij commentBekijk alle reacties


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment321 reacties

Net binnen

  • 05:34
    Weerbericht: Winterse buien, maar zon laat zich in de middag meer zien
  • 05:16
    Het Woord van vandaag: Raad jij het woord van de dag?
  • 05:15
    Radiolandschap kan fors veranderen: kleine zenders en Talpa in het gedrang
  • 05:02
    NU+Een diagnose stellen via sociale media: 'Je leest wat je wil lezen'

Meest gelezen

  • 1
    Vier Nederlanders omgekomen bij ongeluk met Porsches vlak over Duitse grens
  • 2
    Zes politiemedewerkers per direct geschorst na uitlatingen over mensen van kleur
  • 3
    Gordon trouwt in najaar met nieuwe vriend Gavin Rozario: 'Zo lang op gewacht'
  • 4
    NU+Bossen zouden weer bruisen van het leven als de linde zou terugkeren
  • 5
    Okselzweet snuiven kan volgens onderzoek helpen tegen sociale angststoornis


Nieuwsvideo's

  • Israëlische demonstranten blokkeren grootste snelweg Tel Aviv
    Israëlische demonstranten blokkeren grootste snelweg Tel Aviv
  • Dit is het moment dat Theo Maassen een peuter de zaal uitzet
    Dit is het moment dat Theo Maassen een peuter de zaal uitzet
  • Ravage na dodelijk ongeluk met vier Nederlanders in Duitsland
    Ravage na dodelijk ongeluk met vier Nederlanders in Duitsland
  • Oekraïense militairen onthullen hun camouflagetechnieken
    Oekraïense militairen onthullen hun camouflagetechnieken

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Cookie instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden