
Populaties van knoflookpad en eikelmuis in Limburg groeien na ingreep
De provincie heeft samen met verschillende natuurorganisaties jarenlang geïnvesteerd om diersoorten te behouden. Limburg heeft een unieke dierenpopulatie, maar de geelbuikvuurpad, knoflookpad, hamster en eikelmuis werden met uitsterven bedreigd.
Behalve fok- en kweekprogramma's zijn er allerlei soorten broedplaatsen aangelegd in de natuur. Het gaat om bronpoelen voor de vuursalamander, nestkasten voor de eikelmuis en meer dan driehonderd betonnen bakken voor eitjes en larven van verschillende paddensoorten.
Het heeft tot een toename van honderden dieren geleid. Zo zijn er nu zeker vijfhonderd geelbuikvuurpadden. In de jaren tachtig waren er slechts enkele tientallen, laat de provincie weten.
Van de eikelmuis waren er nog maar tientallen in 2019. Inmiddels leven er 100 tot 150 van deze knaagdieren in Limburg. En van de knoflookpad waren er zo'n tien jaar geleden slechts enkele dieren. Na het uitzetten van duizenden opgekweekte knoflookpadden zijn in 2020 zeker tweehonderd "roepende dieren" geteld, zegt de woordvoerder van gedeputeerde Geert Gabriëls (Milieu).
Het werk is niet ineens klaar, benadrukt de woordvoerder. "We houden de fokprogramma's in stand." De provincie werkt samen met boeren, bedrijven en omwonenden, ook over de grenzen van Limburg heen.
NUjij: Uitgelichte reacties