Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Freya de walrus

Walrus Freya gedood omdat mensen het dier niet met rust lieten

Noorse autoriteiten hebben de rondzwervende walrus Freya laten inslapen, meldt de Noorse krant Verdens Gang (VG). De Noren hadden al aangekondigd het dier te doden als mensen te weinig afstand zouden houden, omdat ze daarmee zichzelf in gevaar brachten.
Door Joost ter Bogt

De walrus van 600 kilo dook eind vorig jaar op bij onder meer Harlingen, Den Helder en Schiermonnikoog. Sinds medio juni zwom het dier in de wateren rond de Noorse hoofdstad Oslo. Ze liet meerdere kleine bootjes zinken door erop te klimmen en er een dutje op te doen. Ook viel ze kleinere dieren aan.

Door stress zou de gezondheid van Freya de afgelopen tijd achteruit zijn gegaan, meldden de autoriteiten in Noorwegen eerder al. Ook sliep het dier te weinig.

Directeur visserij Frank Bakke-Jensen van de Noorse instelling Fiskeridirektoratet zegt dat de walrus moeilijk te verdoven en verplaatsen was. Daarom is ervoor gekozen het dier te doden.

Kinderen gooiden stenen en stokken naar het dier

Hij vertelt in de krant dat in de Oslofjord verschillende gevaarlijke situaties waren ontstaan. Zo kwamen mensen te dicht bij Freya, waardoor ze het gevaar liepen aangevallen te worden. Verder gooiden kinderen stenen en stokken naar het dier.

Hoe het dier is gedood, is niet bekendgemaakt. Wel is het op een diervriendelijke manier gebeurd, benadrukt Bakke-Jensen. De walrus is overgedragen aan dierenartsen die haar nu gaan onderzoeken.

Walrussen leven in het noordpoolgebied, maar soms maakt een dier een verre zwemtocht. Toen Freya in september vorig jaar bij Schiermonnikoog werd opgemerkt, was er al 23 jaar lang geen walrus in Nederlandse wateren gezien. Ook zwom ze langs Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


Lees meer over:

DierenNoorwegenBuitenland

Aanbevolen artikelen