Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Noorwegen overweegt walrus Freya die ook in Nederland opdook af te maken

Noorse autoriteiten zeggen dat ze overwegen om walrus Freya af te maken. Het dier dat eind vorig jaar bij onder meer Harlingen, Den Helder en Schiermonnikoog opdook, zwemt nu in de buurt van Oslo. Daar trekt zij zo veel bekijks dat het voor zowel mens als dier gevaarlijk dreigt te worden.
Door onze nieuwsredactie

Het 600 kilogram wegende dier kan gestrest raken als mensen te dichtbij komen. Toch trekken diverse groepen mensen zich niets aan van verzoeken om voldoende afstand te houden.

Mede daarom overwegen Noorse autoriteiten nu strengere maatregelen. "Euthanasie is een realistisch alternatief", zegt een woordvoerder namens lokale vissersbedrijven tegen The Guardian. Zo zou de gezondheid van de walrus door de stress achteruit zijn gegaan en slaapt het dier te weinig.

Freya zwemt sinds medio juli in wateren rondom de Noorse hoofdstad. Sindsdien liet ze meerdere kleine bootjes zinken door erop te klimmen en er een dutje op te doen. Ook viel ze kleinere dieren aan.

Walrussen leven in het noordpoolgebied, maar soms maakt een dier een verre zwemtocht. Toen Freya in september vorig jaar bij Schiermonnikoog werd opgemerkt, was er al 23 jaar lang geen walrus in Nederlandse wateren gezien. Ook zwom Freya langs Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


Lees meer over:

DierenBuitenland

Aanbevolen artikelen