Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Oudste roofdier op aarde vernoemd naar bioloog David Attenborough

Een 560 miljoen jaar oud fossiel van het vermoedelijk eerste roofdier ter wereld is vernoemd naar de Britse bioloog en presentator David Attenborough. Het in 2007 gevonden schepsel kreeg volgens Britse media de naam Auroralumina attenboroughii.
Door onze nieuwsredactie

Het fossiel is gevonden in Charnwood Forest bij Leicester in Midden-Engeland, waar Attenborough als kind vaak op jacht ging naar fossielen.

De onderzoekers zijn enthousiast over de vondst. Eerder werd gedacht dat het oudste roofdier 'slechts' 540 miljoen jaar geleden op aarde rondliep. De vondst maakt deel uit van een hele lading fossielen die in 2007 werden gewonnen in het gebied.

De Auroralumina attenboroughii is heel anders dan andere fossielen die in Charnwood Forest en over de rest van de wereld zijn gevonden, zei Frankie Dunn van het Oxford University Museum of Natural History. Zo had dit roofdier tentakels, waarmee het in zee op zijn prooi kon jagen.

Inmiddels dragen ruim veertig dieren naam Attenborough

De 96-jarige bioloog stelde in een reactie dat hij "echt opgetogen" is. Als kind kwam Attenborough niet bij de rotsen waar de Auroralumina attenboroughii gevonden is. Hij verwachtte namelijk niet dat daar fossielen te vinden waren. "De rotsen waren zo oud, ouder dan de eerste levenstekenen op aarde. Daarom heb ik daar nooit gezocht naar fossielen."

Het is overigens niet de eerste vondst die naar Attenborough is vernoemd. Inmiddels is zijn naam in de officiële titels van meer dan veertig dieren en planten verwerkt: van een libel op Madagascar tot een havikskruid dat in Wales is gevonden.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.
Lees meer over:
OpmerkelijkWetenschapEvolutieDieren

Aanbevolen artikelen