Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Serval en egel mag je straks niet meer als huisdier houden

Het is vanaf 2024 niet meer toegestaan om bijvoorbeeld een serval (katachtige) of egel als huisdier te nemen, schrijft minister Henk Staghouwer (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. In dat jaar wordt een lijst van kracht met dertig toegestane soorten die je nog wel als huisdier mag hebben. Ook de Russische dwerghamster en chinchilla's (beide knaagdieren) hebben die lijst niet gehaald.
Door NU.nl/ANP

Op de lijst staat een aantal knaagdieren, zoals de bruine rat, goudhamster en verschillende gerbils. Ook waterbuffels, lama's, alpaca's en Chinese waterreeën mogen wel als huisdier worden gehouden. Ook honden, katten, cavia's, fretten en konijnen staan op de lijst.

Soorten die niet meer mogen, hebben vaak speciale verzorging of verblijven nodig. Zo kunnen bepaalde hamsters overgaan tot het opeten van hun jongen als ze niet de ruimte hebben om nesten en gangen te graven. Andere dieren, zoals het stokstaartje, zijn gewend aan een ander klimaat en gedijen slecht in Nederland. Weer andere soorten kunnen mensen aanvallen. De serval, een middelgrote kat met scherpe klauwen en snijtanden, is zo'n dier.

Onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld welke dieren geschikt zijn om te houden. Van de ruim driehonderd onderzochte soorten zijn er dertig geschikt geacht.

Wie voor 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag dat houden tot het overlijdt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat mensen niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur. Daar kunnen zij grote schade aanrichten of inheemse soorten verdrukken.

Voor dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering. Staghouwer schrijft dat er geen nieuwe uitzonderingen bijkomen.


Lees meer over:

Dieren

Aanbevolen artikelen