Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Aangespoelde bultrug werd al eerder gezien bij Zeeland en Den Helder

De bultrug die dinsdag aanspoelde op een afgesloten strand van Vlieland is dezelfde bultrug die eerder werd gezien bij Zeeland en Den Helder. Het dier is niet verstrikt geweest in visnetten en waarschijnlijk ook niet aangevaren door een schip, zegt marien bioloog Lonneke IJsseldijk woensdag na een eerste inspectie van het kadaver.
Door NU.nl/ANP

Het stoffelijk overschot van de bultrug spoelde dinsdag aan op een afgesloten stuk strand van Vliehors, een oefenterrein van Defensie. De bultrug is een jong vrouwtje van net geen 6,5 meter.

"Bultruggen zijn bij geboorte een meter of vier lang. Vanaf ongeveer 8 meter zijn ze helemaal onafhankelijk. Dit was een jonge dame, een wat ouder kind dat niet meer gezoogd werd. Het moest zelf vis vangen. Dat is altijd een kwetsbaar punt in het leven van walvisachtigen", legt IJsseldijk uit.

IJsseldijk vond al dat het dier er mager en verzwakt uitzag toen het eerder werd gezien. "We waren alert op een stranding, het verbaast me niet dat we haar uiteindelijk gestrand hebben gevonden. Ze was echt heel mager, ze had al eerder gestrand kunnen zijn. Ze zal in de Noordzee nog wel wat gegeten hebben, anders kan je hier niet zes weken zwemmen. Dat vinden we straks misschien terug in haar maag en darmen. Maar we weten niet hoelang een bultrug het volhoudt op reserves."

De bultrug is overgebracht naar Harlingen. Sectie daar moet duidelijk maken waar het dier wel aan is overleden. Daarvoor worden de resten woensdag uit elkaar gehaald.

Eerste gestrande bultrug sinds 2012

Het is de eerste keer sinds 2012 dat een bultrug in Nederland is gestrand. Dat dier, dat de naam Johanna kreeg, leefde nog toen het op de zandplaat Razende Bol bij Texel terechtkwam.

Dierenbeschermers, deskundigen, bergers en ambtenaren maakten elkaar verwijten in een poging het leven van de bultrug te redden. Het duurde vier dagen voor ze stierf. Vanwege de ophef kwam de overheid met een Protocol stranding levende grote walvisachtigen, een handleiding voor wie wat moet doen wanneer een walvisachtige strandt.

De walvis van Vlieland heeft geen naam en krijgt die waarschijnlijk ook niet. Haar schedel en borstvinnen gaan naar natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Als niemand geïnteresseerd is in de andere delen van haar lichaam, worden die resten na onderzoek vernietigd.

Beeld uit video: Bekijk beelden van de aangespoelde bultrug op Vlieland0:32
Afspelen knop

Bekijk beelden van de aangespoelde bultrug op Vlieland

Bekijk beelden van de aangespoelde bultrug op Vlieland

Aanbevolen artikelen