Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Veel wespen verwacht door aanhoudende hoge temperaturen en zon

Het aanhoudende warme weer is niet alleen prettig voor mensen die graag buiten in het zonnetje zitten, ook wespen houden ervan. Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research deed voor natuursite Nature Today onderzoek naar de wespensituatie in Nederland en verwacht een (zeer) goed wespenjaar.
Door NU.nl

Wespen zijn voor talloze redenen goed - ze vangen bijvoorbeeld grote hoeveelheden muggen en vliegen - maar staan vooral bekend om de overlast die ze veroorzaken. Denk aan: wespen in je limonade of op dat stuk taart dat je rustig wilde opeten. Doordat er nu al veel wespen zijn, zal het overlastseizoen al half juli beginnen, voorspelt Van Vliet.

De eerste helft van 2022 was zeer warm. Samen met 1990 staat de gemiddelde temperatuur van de eerste zes maanden op de vierde plaats van de afgelopen driehonderd jaar. Daarnaast was het zonnig en viel er weinig regen. Ideale omstandigheden voor wespenkoninginnen om een nest te bouwen.

Door de warme beginmaanden zijn de wespenkoninginnen dit jaar vroeg wakker geworden. Dat was vorig jaar ook het geval, maar toen was het in maart en april vrij koud, waardoor veel koninginnen het toen niet gered hebben.

Dit jaar is het warm gebleven, waardoor ze rustig konden aansterken na hun winterslaap. Daarna beginnen koninginnen met het bouwen van het nest, het leggen van eitjes en het voeren van de eerste larven. Pas na een maand krijgen ze hulp van de werksters. In die beginperiode zijn wespenkoninginnen kwetsbaar, maar dit jaar lijken ze de nestvorming goed te hebben doorstaan.

Uit een rondgang langs wespenbestrijders door Van Vliet blijkt dat er al veel meldingen van wespennesten worden gedaan. Sommige nesten waren in juni al zo groot als een basketbal. Afhankelijk van hoe warm en zonnig het deze zomer blijft, kan er zelfs een tweede generatie wespen ontstaan.

Beeld uit video: Waarom er aan het eind van de zomer altijd een wespenplaag is1:00
Afspelen knop

Waarom er aan het eind van de zomer altijd een wespenplaag is

Waarom er aan het eind van de zomer altijd een wespenplaag is


Lees meer over:
DierenBinnenland

Aanbevolen artikelen