Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Delen Florida in quarantaine door megaslak met gevaarlijke rattenlongworm

In delen van de Amerikaanse staat Florida zijn quarantainemaatregelen genomen om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de staat verspreidt.
Door NU.nl/ANP

Het dier kan een parasiet met zich meedragen die rattenlongworm wordt genoemd en hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. Het dier bedreigt met zijn eetlust ook landbouwgewassen, schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

Het dier werd eind juni door een tuinman gespot, meldt het ministerie van Landbouw in Florida. Wetenschappers noemen het dier "een van de schadelijkste slakken ter wereld".

Ze doen zich tegoed aan honderden soorten economisch belangrijke producten, zoals papaja, pinda, rubber, bonen, erwten en komkommers.

Bepaalde gebieden met veel gewassen zijn afgesloten en worden door overheidsambtenaren behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen tegen weekdieren. Niet alleen worden dieren hierdoor gedood, ook wordt - als ze niet sterven - hun mogelijkheid tot voortplanten aangetast.

Florida kampt vaker met megaslakproblemen

Het is niet de eerste keer dat de slak in Florida opduikt. In 1966 werd de reusachtige Afrikaanse landslak gespot in het centrum van Miami. In 1973 werden ruim achttienduizend slakken gevonden en vernietigd, samen met duizenden eieren, en in 1975 werd de slak uitgeroeid verklaard.

In september 2011 werd de slak opnieuw aangetroffen in Miami, maar in september 2021 werd het dier weer uitgeroeid verklaard, schrijft het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Afrikaanse reuzenslakken kunnen inclusief schelp meer dan 25 centimeter lang worden en tot 700 gram wegen.

Beeld uit video: Honderdvijftig slakken racen tegen elkaar in Engeland om wereldtitel0:52
Afspelen knop

Honderdvijftig slakken racen tegen elkaar in Engeland om wereldtitel

Honderdvijftig slakken racen tegen elkaar in Engeland om wereldtitel


Lees meer over:
OpmerkelijkDierenVerenigde StatenBuitenland

Aanbevolen artikelen