Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
IJsbeer aan de Hudson Bay in 2021, afbeelding ter illustratie

Voor het eerst ijsbeer gespot in zuiden van Canada

In de Canadese regio Quebec is zaterdag een ijsbeer gespot ten zuiden van de Saint Lawrence-rivier. Natuurbeschermers en de politie hebben de bevolking van het dorp Madeleine-Centre gewaarschuwd voor de zeer ongebruikelijke bezoeker. De autoriteiten adviseren mensen om binnen te blijven.
Door NU.nl/ANP

Het witte roofdier, dat vanwege de opwarming van de aarde steeds zuidelijker op jacht gaat naar voedsel, werd 's ochtends betrapt in de tuin van een woning nadat een hond was aangeslagen.

"Niemand heeft dit ooit gezien hier", zei een ooggetuige in het dorp met tweeduizend inwoners tegen het Franse persbureau AFP. "De mensen dachten dat het een grap was". Zelfs de Canadezen ten noorden van de brede rivier zeggen zich niet te kunnen herinneren dat ze ooit een levend exemplaar hebben zien rondstruinen.

Een bioloog van de Université du Québec à Rimouski zei tegen de Canadese nieuwszender CBC dat ijsberen in de lente naar het noorden trekken. Het kan zijn dat de ijsbeer die in Madeleine-Centre is gezien, verdwaald was. IJsberen kunnen afstanden van 100 tot 200 kilometer zwemmend afleggen.

Aanbevolen artikelen