Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Douane onderschept acht koffers met 300.000 babypalingen op Schiphol

De douane op Schiphol heeft eerder deze week een grote lading glasaal onderschept. Drie Maleisiërs hadden zo'n 300.000 babypalingen met een totaalgewicht van 105 kilo in hun koffers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat de drie passagiers maandag zijn aangehouden.
Door NU.nl/ANP

Ze waren op doorreis vanuit Portugal naar Maleisië en hadden acht grote identieke koffers bij zich. Dat trok de aandacht van de beveiliging op de luchthaven, die de douane inschakelde.

De koffers bleken vol te zitten met plastic zakken die gevuld waren met water en kleine alen. De NVWA heeft de 105 kilo aan glasaal vervolgens in beslag genomen.

De paling is een beschermde diersoort en de export daarvan is aan strenge regels gebonden. Vorige maand werden nog miljoenen glasaaltjes uitgezet in het Grevelingenmeer om de palingstand te herstellen. De dieren die nu gevonden zijn, worden ook in de Nederlandse wateren losgelaten.

In 2017 onderschepte de douane op Schiphol 72 kilo babypaling. Twee Chinezen werden daarvoor aangehouden en kregen zes maanden celstraf. De zes koffers met paling waren destijds in China ongeveer 115.000 euro waard, aldus de NVWA.

Het overheidsorgaan weet nog niet wat de huidige palingvangst zou opleveren in Maleisië.


Lees meer over:

SchipholDierenDouaneBinnenland

Aanbevolen artikelen