Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Dierenambulances draaien overuren door uitbraak vogelgriep

Dierenambulances draaien sinds het begin van dit jaar overuren door de uitbraak van een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Elke dag worden vele tientallen verzwakte of dode dieren gevonden.
Door NU.nl/ANP

Het gaat vooral om watervogels, maar er worden ook vossen, marters en andere kleine zoogdieren aangetroffen die waarschijnlijk besmet zijn met het virus, zegt Stichting DierenLot. Soms komen dode vogels zo uit de lucht vallen.

William Ploemen, manager van de Dierenambulance Limburg Zuid, noemt de situatie "buitenproportioneel". Volgens hem wordt er heel veel van de vrijwilligers van de dierenambulance gevergd. Zij moeten 24 uur per dag zo snel mogelijk dode en zieke vogels opruimen, om verspreiding van het virus te voorkomen.

De medewerkers van de dierenambulance moeten zich elke keer geheel in beschermende kledij hullen. "Kadaverzakken, wegwerpoveralls, overschoenen en desinfectiemateriaal, het gaat er hard doorheen. De ambulances hebben veel te lijden door het gebruik van de middelen voor desinfectie en schoonmaak."

Variant waarschijnlijk door trekvogels naar Nederland gebracht

De besmettelijke vogelgriepvariant heerst in veel Europese landen. In Nederland dook de besmetting op 26 oktober voor het eerst op, in Zeewolde. Sinds de jaarwisseling gaat de verspreiding van de ziekte steeds harder.

Wageningen Bioveterinary Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit, denkt op basis van laboratoriumonderzoek dat trekvogels een nieuwe virusvariant meegenomen hebben naar Nederland. Het risico dat de commerciële pluimveehouderij wordt getroffen acht het instituut zeer hoog. Er is al een eendenhouderij in Ede besmet geraakt, in de buurt van het landelijke pluimveecentrum rond Barneveld.

Vooral watervogels als ganzen en meeuwen lopen de ziekte op. Maar ook roofvogels en zoogdieren, die zieke vogels eten, raken besmet. "Het is een vreselijke ziekte. De dieren raken neurologisch aangetast en we kunnen niets anders doen dan ze laten inslapen", aldus de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, die vooral op Voorne-Putten heel veel zieke vogels vindt.

Aanbevolen artikelen