In een rivier die over het terrein van het Britse muziekfestival Glastonbury stroomt, zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Hierdoor komen een zeldzame vissoort en andere dieren die in het wild leven in gevaar, waarschuwen wetenschappers dinsdag in een onderzoek. Aangenomen wordt dat de verdovende middelen via wildplassende festivalgangers in de waterloop terecht zijn gekomen.

De in het water gedetecteerde niveaus van cocaïne en MDMA, een grondstof voor xtc-pillen, zijn volgens experts zo hoog dat ze dieren stroomafwaarts in de rivier Whitelake zouden kunnen schaden. In 2019 zijn monsters uit de rivier genomen toen meer dan 200.000 bezoekers op het vijfdaagse muziekfestival aanwezig waren. Daaruit bleek dat de MDMA-concentraties in de rivier de week na het festival vier keer zo hoog waren.

Vooral de hoeveelheid cocaïne in het water was dermate hoog dat die de levenscycli van de zeldzame en beschermde Europese paling in het gebied verstoorde, aldus de wetenschappers. Ze dringen er bij de festivalgangers op aan in de toekomst hun behoefte te doen in de toiletten op het terrein.

Dan Aberg, een postdoctorale student aan de universiteit in het Welshe Bangor die de gegevens verzamelde, zegt dat er op bijna alle muziekfestivals drugs vrijkomen door wildplassers. "Helaas zorgt de nabijheid van een rivier op het Glastonbury Festival ervoor dat drugs die gelost worden door festivalbezoekers weinig tijd hebben om in de bodem af te breken voordat ze het kwetsbare zoetwaterecosysteem binnendringen", aldus Aberg.

Vanwege het coronavirus werd het Glastonbury Festival in zowel 2020 als 2021 geannuleerd. De organisatoren hopen dat het evenement volgend jaar wel door kan gaan.