Dit jaar zijn tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden die ziekten als knokkelkoorts kunnen overbrengen. Dat meldt het platform Stop invasieve exoten, dat de muggencijfers bijhoudt. De stichting baseert zich op gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De tijgermug is gesignaleerd in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Daarnaast is er in Haarlemmermeer (Schiphol) een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen.

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn insecten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

Toezichthouder NVWA vermeldt op de website waar en wanneer de exotische muggen gevonden zijn. Hoeveel muggen per vondst zijn gedaan, wordt aan het eind van het jaar bekendgemaakt.

Vorig jaar zijn er in tien gemeenten tijgermuggen en op twee plaatsen gelekoortsmuggen gevonden. Het ging toen om 585 tijgermuggen en 34 gelekoortsmuggen.

De tijgermug is een stuk kleiner dan een gewone mug en heeft zwart met witte streepjes. De gelekoortsmug, die vooral overdag steekt, is 3 tot 4 millimeter groot. Deze exotische mug is donkerkleurig en heeft witte strepen op de poten.

Waarom de mens het lievelingsslachtoffer van sommige muggen is
110
Waarom de mens het lievelingsslachtoffer van sommige muggen is