Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zeer zeldzame zeehond en mascotte van Grieks eiland met bruut geweld gedood

Een Griekse klimaatactiegroep heeft een beloning van 18.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van "alle betrokkenen" bij de dood van de zeer zeldzame zeehond Kostis. Het dier, tevens mascotte van het Griekse eiland Alonissos, werd dit weekend dood aangetroffen voor de kust van het eiland, schrijft The Guardian.
Door NU.nl

Kostis behoorde tot de mediterrane monniksrobben, waarvan er nog enkele honderden in het wild leven. Het driejarige dier is van dichtbij met een harpoen door zijn kop geschoten. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat hij per ongeluk is beschoten.

De vondst leidde tot grote woede onder de lokale bevolking, schrijft de Britse krant. Kostis was geliefd onder de bevolking, omdat hij niet mensenschuw was en met enige regelmaat op boten klom. Ook poseerde hij graag voor foto's en speelde hij met zwemmers, citeert The Guardian de klimaatactiegroep.

"We hopen dat deze beloning dat kleine beetje extra brengt om de personen te vinden die verantwoordelijk zijn voor deze daad", aldus de klimaatactiegroep in een verklaring. "En als dat niet gebeurt, hopen we dat dit in de toekomst dergelijke daders kan afschrikken."

Het Griekse openbaar ministerie heeft dinsdag bekendgemaakt dat er een officieel onderzoek naar de dood van de zeehond wordt ingesteld. De kustwacht neemt inmiddels verklaringen van getuigen af, schrijft The Guardian.

Kostis was vernoemd naar een visser die hem in 2018 op een Grieks strand had aangetroffen, nadat het land door een orkaan was getroffen.


Lees meer over:

DierenBuitenland

Aanbevolen artikelen