Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Wolvenpaar op de Veluwe heeft weer een nestje: drie welpen gezien

Het wolvenpaar dat zich als eerste in Nederland vestigde op de Noord-Veluwe heeft weer een nestje. In het afgelopen weekeinde kreeg het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging meldingen dat er drie wolvenwelpjes leven in het gebied. Vorig jaar kreeg het paar vier jongen, het jaar daarvoor waren er vijf welpen.
Door ANP

Het is volgens de Zoogdiervereniging onduidelijk hoe groot de wolvenroedel op de Noord-Veluwe op dit moment is. Een deel van de oudste welpen is vertrokken om een eigen territorium te zoeken. Het staat vast dat er van het eerste nestje in elk geval twee jongen zijn doodgereden. De vier jongen uit het tweede nestje zijn voor zover bekend nog allemaal in leven.

In Gelderland zijn de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe aangemerkt als leefgebieden voor de wolf. Wolvenkenners verwacht op de Midden- en de Zuidwest-Veluwe dit jaar geen jongen.

In Gelderland hebben zich wolven van Duitse afkomst gevestigd. Onder Eindhoven woont een mannelijke solitaire wolf die van een Frans-Italiaans geslacht afstamt.

De Zoogdiervereniging benadrukt dat de jonge wolfjes op de Noord-Veluwe rust nodig hebben. Wolvenwelpen zijn erg gevoelig voor verstoring. Nabijheid van mensen kan er ook voor zorgen dat de ouders niet naar het nest durven te gaan, zodat roofdieren de jonge dieren kunnen aanvallen. De natuurbeschermers vragen daarom recreanten om de toegangsregels in het gebied stipt na te leven.

Beeld uit video: Wildcamera filmt grote wolvenfamilie op Noord-Veluwe1:05
Afspelen knop

Wildcamera filmt grote wolvenfamilie op Noord-Veluwe

Wildcamera filmt grote wolvenfamilie op Noord-Veluwe

nujij commentLees 327 reacties

Lees meer over:

DierenWolven

Aanbevolen artikelen