Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sluipwesp

Nieuwe natuurlijke vijand van de eikenprocessierups ontdekt: de sluipwesp

Onderzoekers hebben in de sluipwesp een nieuwe natuurlijke vijand van de eikenprocessierups in Nederland ontdekt, zo meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vrijdag op Nature Today.
Door: NU.nl

De deskundigen troffen in de eitjes van eikenprocessierupsen larven van een nog onbekende sluipwespensoort aan. De sluipwesp is een parasiet die zijn eitjes in de eitjes van een ander insect legt. De vondst is uniek, aldus het kenniscentrum. De parasiet is eerder wel aangetroffen bij dennenprocessierupsen.

Overigens wisten experts al van het bestaan van sluipwespen die op eitjes parasiteren af, maar deze waren nog nooit in Nederland of België aangetroffen. In ons land kwamen al sluipwespen die op de rupsen zelf parasiteerden.

Andere natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn onder meer koolmezen, pimpelmezen, boomklevers en koekoeken.

Om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de eikenprocessierups, verzamelen onderzoekers jaarlijks rond deze tijd eipakketjes van de insecten. De geparasiteerde eitjes zijn aangetroffen in een natuurgebied, waarvan de locatie nog niet bekend is gemaakt.

Het is nog onbekend hoe wijdverspreid de eitjes met sluipwespen zijn in Nederland. Het kenniscentrum gaat dit de komende tijd onderzoeken.

Rupsen kruipen in april uit ei

De eerste processierupsen kruipen naar verwachting rond 10 april uit het ei. Het duurt vervolgens tot de zomer voordat de dieren hun kenmerkende brandharen ontwikkelen, die mensen zo'n jeuk kunnen bezorgen.

Overigens verwachten de onderzoekers niet dat de ontdekking van de sluipwesp een grote rol zal spelen in de bestrijding van de rupsen - ook niet als meer sluipwespen zich in de eitjes van eikenprocessierupsen gaan nestelen. "Een natuurlijke vijand roeit namelijk nooit zijn eigen voedselbron uit", aldus het kenniscentrum.

Land- en tuinbouwbedrijven gebruiken sluipwespen al jaren als vorm van biologische ziektebestrijding bij planten, zoals tegen bladluizen en de witte vlieg.

Aanbevolen artikelen