Stichting AAP heeft het afgelopen jaar een recordaantal meldingen over exotische huisdieren gekregen. Het gaat om dieren die ontsnapt zijn, aangemeld worden bij de opvang of om baasjes die opbellen dat het houden van het dier niet goed gaat. Dat zegt Stichting AAP-directeur David van Gennep naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag.

Vorig jaar kwamen er 82 meldingen binnen, terwijl dat er vijf jaar eerder nog 27 waren.

Volgens Van Gennep zorgen influencers ervoor dat mensen vaker een wild dier aanschaffen. "Mensen kopiëren het gedrag van influencers, die de exotische dieren etaleren. Maar op de filmpjes online zie je alleen de leuke, aandoenlijke kant van de beesten", aldus de directeur.

Vooral wilde katten, zoals luipaardkatten en servals, zijn populair. Ook komen er kleinklauwotters, wasberen en suikereekhoorns voorbij.

'Mensen denken niet aan gevaarlijke kant van dieren'

Volgens Van Gennep houden mensen geen rekening met de gevaarlijke kant van de dieren en de maatregelen die nodig zijn om ze goed te verzorgen. "Je moet je huis veranderen in een soort vesting, anders ontsnappen ze. Ook gaan ze niet goed samen met andere huisdieren, en kunnen servals bijvoorbeeld katten of konijnen aanvallen."

Hierdoor worden mensen de dieren zat en worden ze doorverkocht of komen ze in de opvang terecht. Daar is volgens Van Gennep niet altijd genoeg plek voor de dieren.

De zogeheten huis- en hobbydierenlijst, waar het ministerie van Landbouw al jarenlang aan werkt, zou een uitkomst kunnen zijn. Op die lijst komen dieren te staan die als huisdier gehouden mogen worden. De meeste Europese landen hebben al zo'n lijst. Na de zomer moet de lijst ook in Nederland gereed zijn.

Laatste proefapen Radboud naar Stichting AAP
Laatste proefapen Radboud naar Stichting AAP